Wybrana kategoria

Artykuły

Wojna z zakwasem, czyli rzecz o pieczeniu chleba

Dzisiaj nie będzie przepisu, ale opowieść o pieczeniu chleba. Nie, nie mam zamiaru zanudzać nikogo historią piekarnictwa, ale opiszę nasze z chlebusiem zmagania. Koleżanka Małżonka stwierdziła, że skoro mamy „swojską” wędlinkę, to przydałby się do...

Męska kuchnia, czyli delegacyjne menu

Skończyły się dobre czasy i czas 😉 się wziąć do roboty. Dzisiaj dostaliśmy ostatni w tym sezonie (jesień – zima) „służbowy” obiad i od jutra trza wrócić do garów. Na tak zwany dzień dobry...

Omlet

Omlet. Rzecz, o której można napisać niemalże poemat. Ja w każdym razie mógłbym, ale (jak zwykle zresztą) mi się nie chce. Doskonała potrawa na każdą okazję (tak napisali na Wyborczej), co potwierdzam w całej...

Zima przyszła, czyli grochówka na boczku.

Zima nas nawiedziła i zimno przeokrutnie się zrobiło (acz podobno na Alasce przy tej temperaturze nie zamykają lufcika podczas kąpieli) i jakoś tak człekowi ciężko na duszy, o ciele nie wspominając. Szczęście w nieszczęściu...

Golonka, moja miłość

Golonka to taka część wieprzkowego cielska, którą albo się kocha bezgranicznie, albo się nienawidzi po grób. Inaczej się nie da. Ja należę do tej pierwszej grupy, acz miłość owa ewoluowała przez lata od delikatnego...

Zapiekane ryby, czyli szybki sposób na wykwintny obiad.

Zastanawiałem się ostatnio jak inaczej zrobić ryby na obiad. Najpierw miały być tradycyjnie, panierka, gorący tłuszcz i na talerz w towarzystwie ziemniaków/frytek i jakiejś surówki/sałatki. Później wymyśliłem, że zrobię je na parze z dodatkiem...

Karczek wieprzowy-sposoby przygotowania

Nie ukrywam, że ostatnio korzystałem z dobrodziejstw stron oferujących artykuły do przedruku. Raz z lenistwa, dwa z chronicznego braku czasu. Niestety po przeczytani kilku wpisów na tychże stronach, stwierdziłem (chociaż asem pisarskim nie jestem),...

Kombiwar

Zakupiłem kombiwar. Rzecz ciekawa, bo to połączenie piekarnika, mikrofalówki i… nie wiem czego jeszcze. Niewielki (rozmiarowo, bo pojemność ma niezłą) szklany pojemnik, na górze pokrywa z pokrętłami, dwa rodzaje rusztów (niski i wysoki), koszyczek...

Łyk-end

Tytuł adekwatny do pory. Pierwszy z „długich łikendów” właśnie dobiega końca, o czym świadczą zakorkowane drogi (zwłaszcza wyjazdowe) z miejscowości wypoczynkowych, ustępujący zwolna „szmer” dnia drugiego (a właściwie, któregoś z kolei), tudzież przechodząca niestrawność...

Sposób na karpia

Taki oto poradnik otrzymałem dzisiaj w meilu. Nie wiem kto jest jego autorem i czy przypadkiem nie naruszam praw autorskich, ale z tytułu zbliżającej się wigilii postanowiłem (nie bacząc na możliwe sankcje karne) ów...