Wybrana kategoria

Kulinarne eksperymenty

Zima przyszła, czyli grochówka na boczku.

Zima nas nawiedziła i zimno przeokrutnie się zrobiło (acz podobno na Alasce przy tej temperaturze nie zamykają lufcika podczas kąpieli) i jakoś tak człekowi ciężko na duszy, o ciele nie wspominając. Szczęście w nieszczęściu...

Golonka, moja miłość

Golonka to taka część wieprzkowego cielska, którą albo się kocha bezgranicznie, albo się nienawidzi po grób. Inaczej się nie da. Ja należę do tej pierwszej grupy, acz miłość owa ewoluowała przez lata od delikatnego...

Zapiekane ryby, czyli szybki sposób na wykwintny obiad.

Zastanawiałem się ostatnio jak inaczej zrobić ryby na obiad. Najpierw miały być tradycyjnie, panierka, gorący tłuszcz i na talerz w towarzystwie ziemniaków/frytek i jakiejś surówki/sałatki. Później wymyśliłem, że zrobię je na parze z dodatkiem...

Kombiwar

Zakupiłem kombiwar. Rzecz ciekawa, bo to połączenie piekarnika, mikrofalówki i… nie wiem czego jeszcze. Niewielki (rozmiarowo, bo pojemność ma niezłą) szklany pojemnik, na górze pokrywa z pokrętłami, dwa rodzaje rusztów (niski i wysoki), koszyczek...

Sałatka mieszana, czyli święty spokój

Za każdym razem, kiedy gotuje coś po swojemu, muszę (dla świętego spokoju) zrobić coś „normalnego”, względnie spełnić życzenie którejś z dziewczyn. Tak też było przy schabowym z fasolką. Stwierdziły, a właściwie najmłodsza orzekła, że...

Sałatka nicejska, czyli zielono mi

Właśnie wpadł mi w ręce przepis na sałatkę nicejską. Poczytałem i stwierdziłem, że to jest w sam raz na teraz, bo przecie kolorowo się nam zrobiło na straganach z warzywami.. Rzodkiewki, sałatki, kapustki młode,...

Naleśniki

Smażyłem ostatnio naleśniki, a to na specjalne życzenie mojej młodszej córki i przy tym smażeniu, naszła mnie myśl: czemu by nie spróbować podać te naleśniki inaczej? Bo tak ciągle z powidłami i z powidłami,...

Mielone

Do zrobienia mielonych w wersji “po mojemu” będziemy potrzebować:40 dag wieprzowego karczku, 20 dag wołowiny (mogą być gulaszowe okrawki), 2 całe jajka i jedno żółtko, 2-3 łyżki śmietany 30%, 5 łyżek bułki tartej, sól,...

Sos tatarski

Sos tatarski, to takie ustrojstwo co pasuje prawie do wszystkiego. Najlepsze (moim zdaniem) są z nim śledziki, ale i do szynki wędzonej się nadaje, a i samego można spokojnie, do kanapek na przykład, zapodać....

Naleśniki

Nie bardzo rozumiem, dlaczego większość gotujących uważa przygotowanie naleśników za skomplikowane. Osobiście jak nie wiem co ugotować, to smażę naleśniki, ponieważ jest to czynność prosta, łatwa i przyjemna, zwłaszcza w smaku. Do przygotowania tych...