Wybrana kategoria

Artykuły

Mielone, czyli dlaczego nie jadę na Seszele

Jako, że po ostatnich perturbacjach ze zdrowiem, a dokładnie z uzębieniem, nie mogę jeść nic twardego, takoż i wymyślam różne paciajki. Dziewczyny się nawet specjalnie nie krzywią, bo owe ciućpajsy robię tak, coby były...

Wybory, czyli kuchnia polska

Wybory tuż, tuż, przyszli parlamentarzyści karmią nas kiełbasą wyborczą (mniej lub bardziej świeżą), w telewizorni cyrk na kołach (względnie jaja na kiju), a ja sobie pomyślałem, żeby tak coś innego. Przecie już za Gierka...

Przetwory domowe, czyli wekowanie czas zacząć

Tytuł lekko nieadekwatny do czasów, bo przecie któż teraz weków używa, ale że czas jak najbardziej odpowiedni, trzeba coś o zaprawianiu napisać. W naszym uroczym zakątku, „Uwrociem” zwanym robota wre na całego. Śliwek dostatek...

Sałatka mieszana, czyli święty spokój

Za każdym razem, kiedy gotuje coś po swojemu, muszę (dla świętego spokoju) zrobić coś „normalnego”, względnie spełnić życzenie którejś z dziewczyn. Tak też było przy schabowym z fasolką. Stwierdziły, a właściwie najmłodsza orzekła, że...

Sałatka nicejska, czyli zielono mi

Właśnie wpadł mi w ręce przepis na sałatkę nicejską. Poczytałem i stwierdziłem, że to jest w sam raz na teraz, bo przecie kolorowo się nam zrobiło na straganach z warzywami.. Rzodkiewki, sałatki, kapustki młode,...

Ryby, czyli rozkosze z wody

Dzisiaj o czymś co bardzo lubię, ale niestety rzadko gotuję. Może gdybym mieszkał nad morzem, wędkował, albo chociaż miał bliżej do dobrego sklepu z rybami, to kto wie co bym robił. A tak to...

Naleśniki

Smażyłem ostatnio naleśniki, a to na specjalne życzenie mojej młodszej córki i przy tym smażeniu, naszła mnie myśl: czemu by nie spróbować podać te naleśniki inaczej? Bo tak ciągle z powidłami i z powidłami,...

Mielone

Do zrobienia mielonych w wersji “po mojemu” będziemy potrzebować:40 dag wieprzowego karczku, 20 dag wołowiny (mogą być gulaszowe okrawki), 2 całe jajka i jedno żółtko, 2-3 łyżki śmietany 30%, 5 łyżek bułki tartej, sól,...

Sos tatarski

Sos tatarski, to takie ustrojstwo co pasuje prawie do wszystkiego. Najlepsze (moim zdaniem) są z nim śledziki, ale i do szynki wędzonej się nadaje, a i samego można spokojnie, do kanapek na przykład, zapodać....

Wreszcie wiosna, czyli grill.

Zrobiło się wreszcie ciepło, wszystko budzi się do życia, a ja tradycyjnie popadłem w stan błogiego niechcenia. Robię to, co musze, a od czasu do czasu poświęcam się miłej powonieniu i żołądkowi czynności grillowania....