Chleb Wiciowy

Wicio jak mu sie nudzi w domu (raz na 1/2 roku) to piecze chleb, podobno dobry.

Słowa mojego Brata, który od czasu do czasu dostaje zapędów kulinarnych i wyczynia różne dziwne rzeczy. A chleb dobry 😀

Składniki

  • mąka (pszenna i żytnia) po ok 250-300g, drożdże 10g, mleko 250ml, otręby pszenne, płatki kukurydziane po ok 1/3 szklanki, słonecznik- troche, kminek też troche, woda ile potrzeba, cukier, sól, mak, tłuszcz do smarowania formy.

Sposób przygotowania

  1. No i jadziem.
  2. Wyrabiamy ciasto, (najlepiej mikserem ale mozna i na „piechote), mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem maku przez ok 1/2 godziny tak aby ciasto miało fajną konsystencję (nie za bardzo kleiło się do ręki).
  3. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki (może być wyłożona papierem do wypieków), smarujemy ciepłą wodą, posypujemy makiem i przykrywamy czymś i odkładamy do wyrośnięcia (ok 30 min)
  4. Rozgrzewamy piekarnik do temp 180-200 st i wkładamy wyrośnięty chlebuś do piekarnika na ok 50-65 min. Po wyjęciu chlebka smarujemy go jeszcze zimną wodą coby się ładnie świecił Winki zjadamy.
  5. Wicio życy smacznego.

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.