Delikatny gulasz z dorsza

Robiłem go 2 (słownie dwa) razy i za każdym razem miał inny smak. Delikatnie, ale inny. Niemniej potrawa jak najbardziej polecana dla wszystkich amatorów ryb 😉
Zmiany – zamiast kwaśnej (nie lubię) dałem słodką śmietankę, trzeba chwile dłużej gotować, ale jakieś lepsze było. Cebulę można zmiksować przed wlaniem śmietany, wtedy nie trzeba (nie zawsze) dawać mąki. Gulasz tylko na tym zyskuje.

Składniki (na 4 porcje)

  • 80 dkg filetów z dorsza
  • sok z polówki cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 3 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 0.5 szklanki wrzątku
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta cukru
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone filety natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i zostawić w lodówce, na co najmniej pół godziny. Na patelni stopić łyżkę masła, filety oprószyć mąką, usmażyć z obu stron na złoty kolor, wyjąć na talerz, a po przestudzeniu pokroić w kostkę. W rondlu zrumienić na pozostałym maśle drobniutko pokrojoną cebulę, oprószyć ją papryką i cukrem, chwilę smażyć mieszając (UWAGA! strasznie szybko się przypala!), po czym wlać wrzątek zagotować i dodawszy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki gotować na malutkim ogniu (cały czas mieszając), aż sos zgęstnieje, dodać filety i leciutko podgrzewać przez kilka minut.
Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem na sypko.

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.