Golonka w piwie

Rzecz dla „zabieganych”, a lubiących dobrze zjeść. Gotuje się wieczorem, smaży następnego dnia.

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 przednie golonki,
  • 2 kostki rosołowe wołowe,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 3 liście laurowe,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 szklanka piwa, smalec do smarowania (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Golonki umyć, oczyścić, w razie potrzeby opalić na gazie, włożyć do garnka zalać zimną wodą i zagotować. Odlać wodę, zalać golonki wrzątkiem, zagotować i kiedy zawrze zmniejszyć ogień. Dodać kostki rosołowe i przyprawy, i gotować na małym ogniu, pod przykryciem około półtorej godziny (woda ma leciutko „pyrkotać”). Kiedy będą miękkie, przełożyć do kombiwara i zapiec, polewając piwem.
Podawać z musztardą i zimnym piwem.

Ustawienia kombiwara: 15 minut – temperatura 250 C, później 30 do 40 minut – temperatura 200 C. W trakcie pieczenia polewać piwem.
Można też smarować skórkę smalcem (najlepiej domowym), wtedy będzie chrupiąca i pięknie się przyrumieni.

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.