Karczek w kapuście

Przepis trochu podobny do żeberek po siedmiogrodzku, ale że tych ostatnich nie miałem, a zamiast kiszonej w lodówce była biała kapusta takoż i powstał miszung kilku przepisów. Trochu to było podobne do bigosu, trochu do kapusty duszonej, takie ni pies ni wydra. Ale zjeść się dało 😉

Składniki (na 4 porcje)

  • 40 dkg karczku,
  • 0.5 główki białej kapusty (ok. 1 kg),
  • 1.5 cebuli (duże),
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 0.5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 2 łyżki octu lub sok z całej cytryny,
  • sól, pieprz,
  • smalec do smażenia,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka kminku do kapusty.

Sposób przygotowania

Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na rozgrzany smalec, zrumienić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę w proszku. Kiedy cebula się zeszkli, podlać wodą, osolić, dodać przyprawy i udusić pod przykryciem do miękkości. Kapustę opłukać, oczyścić z zewnętrznych, zepsutych liści, poszatkować, dodać posiekaną kostkę cebulę, osolić (ok. 1 łyżeczki), wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie zalać szklanką wrzątku, zagotować, dodać kminek i udusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka, połączyć z mięsem, zakwasić, doprawić do smaku solą i pieprzem i chwilę poddusić (bez przykrycia).

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.