Karczek w sosie czosnkowym

Dobry karczuś nigdy nie jest zły, a tego nie polecam tym ze słabą wątrobą.

Składniki (na 4 porcje)

  • 40 dkg karczku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • ostra papryka w proszku,
  • pieprz, sól,
  • 1 szczypta majeranku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego.

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, umyć, osuszyć, pociąć na 1,5 centymetrowe plastry i lekko robić tępą stroną noża. Natrzeć solą, pieprzem i papryką, i odstawić na 30 minut. W rondlu rozgrzać smalec, obsmażyć karczek z obu stron na rumiano, podlać wodą, zagotować, dodać ziele angielskie i dusić pod przykryciem ok. 40 minut. W połowie duszenia dodać majeranek. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć z sosu i odłożyć w ciepłe miejsce. Drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek dodać do sosu, chwilę pogotować i rozprowadzić mąką rozmieszaną z wodą. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Włożyć ponownie mięso do sosu i przytrzymać chwilę na ciepłej płytce.
Podawać z ziemniakami i sałatkami lub surówkami.

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.