Kiełbasa ze słoika

Jak się chce dobrze zjeść, to najlepiej sobie samemu to jedzenie zrobić 😉 , a poważnie to taka kiełbasa wychodzi zawsze i każdemu (prawie), a smak jest rewelacyjny.

Składniki:

  • 1 kg karczku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku (suszonego),
  • sól, pieprz i Vegeta do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso zmielić w maszynce do mięsa (sitko o najgrubszych oczkach). Czosnek utrzeć z solą na jednolitą masę, wymieszać z mięsem i przyprawami. Gdy mięso ma jednolitą konsystencję, przekładamy je do niedużych słoików, ubijając aby pozbyć się pęcherzyków powietrza – nakładamy do 3/4 wysokości. Zakręcamy i wstawiamy do garnka z zimną wodą (słoiki powinny być zanurzone przynajmniej do połowy wysokości), podgrzewamy powoli do zawrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę, na malutkim ogniu (woda powinna tylko delikatnie pyrkotać). Po tym czasie słoiki wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki. Po upływie 24 godzin gotowanie powtarzamy.
Jeżeli chcemy otrzymać trochu tłuściejszy wyrób, można część mięsa zastąpić boczkiem (w proporcji 1-3)

 

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.