Kluski śląskie

Że się patetycznie wyrażę – sztandarowa potrawa kuchni śląskiej, oczywiście obok rolady wołowej i modrej kapusty, ja bym do tego jeszcze karminadle dorzucił. Przepisów na kluski śląskie jest od groma, jedni dodają jajko, inni nie, jedni robią wedle wagi, inni sposobem. Ja robię to wedle poniższego przepisu, a najprostszym sposobem na zrobienie ciasta to: “uklane” (przepuszczone przez maszynkę) ziemniaki wkłądamy do miski, dzielimy na 4 równe części, jedną część odkładamy na bok, a w jej miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną, reszta jak w przepisie poniżej.

Składniki (na 4 porcje)

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 25 dkg mąki ziemniaczanej,
  • sól.

Sposób przygotowania

Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i solą, wyrobić ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką toczyć niewielkie kulki, w każdej palcem zrobić wgłębienie, wrzucać je do osolonego wrzątku, gotować do wypłynięcia (15-20 min.).
Podawać polane sosami, tłuszczem ze skwarkami, a także jako dodatek do drugich dań.

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.