Kolacja przy świecach, czyli jak prosto przygotować wykwintne danie.

W życiu każdego mężczyzny (no prawie każdego) przychodzi taki czas, że chciaÅ‚by w ten lub inny sposób zabÅ‚ysnąć przed swojÄ… wybrankÄ…, a że czas karnawaÅ‚u siÄ™ zaczÄ…Å‚, wiÄ™c i pora ku temu odpowiednia. NajproÅ›ciej oczywiÅ›cie jest podarować jakiÅ› mniej lub bardziej kosztowny drobiazg, ale ja wypraktykowaÅ‚em, iż taniej jest coÅ› wÅ‚asnorÄ™cznie upitrasić. Powiedzenie iż przez żołądek do serca sprawdza siÄ™ u obu pÅ‚ci jednakowo. Do wyboru polecam dwie potrawy, obie z drobiu, a dokÅ‚adnie z kurzych „biustów” i obie jednakowo trafiajÄ… w damskie gusta kulinarne, przy czym przed zaserwowaniem tej drugiej potrawy, proponujÄ™ zapytać czy Pani lubi pory, bo różnie z tym bywa.
Dzisiaj potrawa pierwsza: Kurczak pod beszamelem.

Jak zawsze przed gotowaniem trzeba skoczyć do sklepu i zakupić: 2 filety z kurczaka (pojedyncze), kubeczek 30% Å›mietany (lepsza jest 36%, ale maÅ‚o która z PaÅ„ jest na tyle odważna), butelkÄ™ biaÅ‚ego wytrawnego wina i 20 dag pieczarek (szczytem marzeÅ„ sÄ… kurki, ale…). Potrzebować jeszcze bÄ™dziemy: Å‚yżkÄ™ masÅ‚a, 1,5 Å‚yżki mÄ…ki, oliwÄ™ do smażenia i oczywiÅ›cie sól i biaÅ‚y pieprz. MajÄ…c wszystkie skÅ‚adniki zabieramy siÄ™ do pracy. Najpierw trzeba dokÅ‚adnie umyć i jeszcze dokÅ‚adniej osuszyć papierowym rÄ™cznikiem, kurze filety, nastÄ™pnie kroimy je w kostkÄ™ (wielkość wedle uznania), wrzucamy na dobrze rozgrzanÄ… oliwÄ™ i czekamy, aż siÄ™ przyrumieniÄ…. W tym czasie czyÅ›cimy grzyby, kroimy je w półplasterki, raczej Å›redniej gruboÅ›ci, bo przecież to gulasz kurczaka, a grzybki sÄ… tylko dodatkiem, natomiast zbyt cienko poszatkowane rozlecÄ… siÄ™ nam w trakcie duszenia i potrawa bÄ™dzie kolorem przypominaÅ‚a Å›cierkÄ™ do podłóg. Kurczak nam siÄ™ Å‚adnie zrumieniÅ‚, wrzucamy wiÄ™c pokrojone pieczarki, można przy tym doÅ‚ożyć drobniutko posiekanÄ… cebulkÄ™, dokÅ‚adamy masÅ‚o i dusimy okoÅ‚o 25 minut na wolnym ogniu. W tym czasie możemy spokojnie, acz bardzo dokÅ‚adnie, aby nie byÅ‚o żadnych grudek, rozmieszać mÄ…kÄ™ z wodÄ…. Teraz moment kulminacyjny, jak już w caÅ‚ym domu pachnie uduszonymi pieczarkami, należy zalać potrawÄ™ uprzednio przygotowanÄ… mieszaninÄ… mÄ…ki i wody, doprawić i w momencie kiedy wszystko zaczyna nam gÄ™stnieć wlewamy zimnÄ… Å›mietanÄ™. Teraz nie zostaje nam nic innego jak chwilÄ™ postać przy rondlu cierpliwie i bardzo delikatnie mieszajÄ…c naszÄ… potrawÄ™. Gasimy ogieÅ„ pod rondlem, próbujemy i jeżeli trzeba doprawiamy wszystko do smaku, przygotowujemy stół i możemy podawać. Do tego nie potrzeba żadnych surówek, ani saÅ‚atek, a podaje siÄ™ to z makaronem, najlepsze do tego sÄ… takie grube rury, które fachowo nazywajÄ… siÄ™ penne, lub z ryżem na sypko. Jeżeli jesteÅ›cie małżeÅ„stwem z kilkuletnim stażem spokojnie może być makaron, natomiast jeÅ›li jesteÅ›cie jeszcze parÄ… to obowiÄ…zkowo musi być ryż na sypko. Sposób przygotowania tego ostatniego jest prosty jak konstrukcja cepa, a nauczyÅ‚a mnie tego moja Å»ona. Bierzemy szklankÄ™ ryżu, pÅ‚uczemy go baaaaaaardzo dokÅ‚adnie (co najmniej 10 razy, w dużej iloÅ›ci wody), po czym wlewamy czystÄ… wodÄ™ (ok. 4-5 szklanek na szklankÄ™ ryżu), stawiamy na gaz i gotujemy do miÄ™kkoÅ›ci. Jak ryż jest miÄ™kki, wylewamy go na sitko, najlepiej żeby byÅ‚o gÄ™ste, przelewamy dużą iloÅ›ciÄ… zimnej wody i gotowe. Innym sposobem jest przyrzÄ…dzenie ryżu na parze (chyba prostsze niż gotowanie, acz trzeba do tego mieć odpowiedni sprzÄ™t), ale o tym innym razem.
W ten oto prosty sposób można: po pierwsze błysnąć przed ukochaną, po drugie zaoszczędzić trochę grosza (będzie na browar), a po trzecie wreszcie (to w wypadku kawalerów) zjeść coś co nie będzie pizzą.

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.