Marmolada z jabłek

Zrobiona duuużo wcześniej, ale jakoś tak mi zeszło. Marmeladka z ogródkowych jabłek, niestety nie znam nazwy (taki ze mnie ogrodnik). Rewelacyjny dodatek do naleśników.

Składniki:

  • 3 jabłka, najlepiej lekko kwaskawe,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 0.5 łyżeczki cynamonu,
  • 1 szczypta imbiru,
  • 1 szczypta ostrej papryki,
  • 0.5 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, pokroić na kawałeczki, podlać wodą i zagotować. Gdy zawrze dodać przyprawy i gotować, mieszając, do momentu rozpadnięcia się jabłek.
Marmoladka na ciepło doskonale pasuje do naleśników, na zimno jako dodatek do kanapek.

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.