Wybrana kategoria

Drób

Wątróbka drobiowa w ziołowym sosie

Nie powiem, żebym był zwolennikiem drobiowych podrobów, ale jakoś tak mi się nagle, a niespodziewanie zachciało.

Baton drobiowy

Nazwa lekko myląca, bo tyle to ze słodyczami ma wspólnego, co ja z wypasem owiec. Ale od początku.

Kurczak po „chińsku”

  Dowolna „wariacja” na temat kuchni orientalnej, czyli Izowa zachciewajka. Nie wiem jak się to ma do kuchni chińskiej, ale zjadliwe jest jak najbardziej, łatwe w wykonaniu, a i w miarę szybko się toto...

Potrawka „Drugie życie kotleta”

Tytuł lekko przewrotny, ale jako że zostało sporo mielonych z indyka, a wyrzucić przecie szkoda, takoż i „powstała” na szybko potrawka. Nawet toto zjadliwe było.

Filet z kurczaka w sosie czosnkowym

Nie wiedziałem co ugotować na obiad (a miało być dobre i dietetyczne) i na szybko „wymyśliłem” takie coś.

Kotlety mielone a’la pożarskie

Z tytułu „dbania o linię” (nie moją) powstał taki miszung. Wzorowałem się na przepisie „Kotlet pożarski”. Wyjątkowo do smażenia użyłem oleju, acz jakoś nie jestem za bardzo przekonany do tego tłuszczu.

Wątróbka drobiowa – wersja podstawowa

Coś, co ja osobiście lubię (nie mylić z uwielbiam), a co przy odrobinie wyobraźni można zmienić w całkiem przyzwoite i (chyba najważniejsze) niedrogie danie.

Placki z kurczakiem

Przepis dostałem od Sąsiadki i razem z Młodą eśmy go uskuteczniliśmy. Koleżanka Małżonka strasznie jojczyła później, bośmy bajzlu w kuchni narobili okrutnego, ale warto było. Placki po przestygnięciu można przechowywać w lodówce do tygodnia,...

Kotlety mielone z indyka

Zostało trochu mięsa z indyczej piersi, a z tytułu „odchudzania” (nie mojego) ostatnio królują na stole potrawy „dietetyczne”. Jako, że mam już dosyć duszonego indyka, takoż „wymyśliłem” kotlety mielone. Nawet zjadliwe toto było.

Roladki z piersi kurczaka w sosie pomidorowym

Się Justyna rozgotowała i na Izowe: „Znowu kurczak?” zrobiła „znowu kurczaka” 😉