Wybrana kategoria

Drób

Chili con carne „prawdziwe”

W oryginale jest wołowina, ale zamiast niej dałem zmielony udziec z indyka. Smak zupełnie inny, całość delikatniejsza, a odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy. Przepis „ściągnięty” z Wielkiego żarcia, wykonanie i zdjęcie moje.

Risotto z kurczakiem

Następny „dietetyczny” wymysł. Smakowało lepiej niż wyglądało 😉

Kurczak Tikka Masala

Dostałem od Szwagierki puszkę przyprawy „Tikka-Masala”. Cośmy się z Młodą namyśleli co z tym zrobić to nasze. Na szczęście Młoda (córka moja starsza) cuś ze szkoły wyniosła, takoż i odczytała przepis z rzeczonej puszki...

Sznycle mielone z kurczaka

To poniżej jest z książki, ale oczywiście coś musieliśmy „spieprzyć”. Zamiast namoczonej bułki 3 łyżki bułki tartej i 2 łyżki śmietany 30%, do tego białka ubite nie były, bo się nam nie chciało. Podejrzewam,...

Kaczka duszona w kapuście

Kaczka przywędrowała z rodzinnych okolic mojej Teściowej, nie sama oczywiście, ale już w formie nieżywej, a do tego zamrożonej. Przez moment się zastanawiałem jak ptaszysko przygotować do konsumpcji i znalazłem poniższy przepis. Jako, że...

Filety sote

Najprostsze i najszybsze „danie” z kurzych c… piersi. O ile nie liczyć czasu oczekiwania.

Filety z piersi kurczaka z sosem z porów i śmietany

Przeczytałem przepis (tytułu książeczki nie pamiętam, ale chyba to był któryś z „poradników” Pruszyńskich) i strasznie mi w czytaniu zasmakował. Niestety Koleżanka Małżonka nie cierpi porów na ciepło, takoż i musiałem poczekać aż córki,...

Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym

Gmerałem w książkach w poszukiwaniu czegoś zjadliwego i trafiłem na ten przepis. Niestety, jako że w naszej wsi nie ma selera naciowego, to na szybko zamieniłem go (nie wiedząc co z tego wyjdzie) na...