Wybrana kategoria

Mięsa

Golonka w piwie

Rzecz dla „zabieganych”, a lubiących dobrze zjeść. Gotuje się wieczorem, smaży następnego dnia.

Wieprzowina po myśliwsku

Taka ona po myśliwsku, jak ze mnie sprzedawca samochodów, ale jako że z jałowcem, to i mi się z polowaniem skojarzyło, nie mam zresztą pojęcia dlaczego. Jakby nie było mięsko się udało i w...

Karkówka w sosie pieczarkowym

Jako żem prosty chłop, takoż i lubię proste potrawy, a najbardziej takie, które się „same robią”. To mięsko jest właśnie takim samograjem, trzeba tylko pilnować coby się nie przypaliło. Dodatki wedle uznania – u...

Sznycle mielone z kurczaka

To poniżej jest z książki, ale oczywiście coś musieliśmy „spieprzyć”. Zamiast namoczonej bułki 3 łyżki bułki tartej i 2 łyżki śmietany 30%, do tego białka ubite nie były, bo się nam nie chciało. Podejrzewam,...

Schab po góralsku

Będąc kiedyś w Zakopanem (a może w Zakopanym, nigdy nie wiem) jedliśmy takie cudeńko z Izą w knajpce na Krupówkach. Tamten był o niebo lepszy bo po pierwsze primo z oscypkiem, a po drugie...

Karczek w sosie czosnkowym

Dobry karczuś nigdy nie jest zły, a tego nie polecam tym ze słabą wątrobą.

Karczek w kapuście

Przepis trochu podobny do żeberek po siedmiogrodzku, ale że tych ostatnich nie miałem, a zamiast kiszonej w lodówce była biała kapusta takoż i powstał miszung kilku przepisów. Trochu to było podobne do bigosu, trochu...

Kaczka duszona w kapuście

Kaczka przywędrowała z rodzinnych okolic mojej Teściowej, nie sama oczywiście, ale już w formie nieżywej, a do tego zamrożonej. Przez moment się zastanawiałem jak ptaszysko przygotować do konsumpcji i znalazłem poniższy przepis. Jako, że...

Krokiety mięsne

      Krokiety mięsne Wydruk przepisu Przepis oryginalny pochodził z książki (nie pamiętam jakiej) i był bez naleśników, ale oczywiście – po pierwsze primo – wołowina jest droga i trudno dostępna (a do...

Filety sote

Najprostsze i najszybsze „danie” z kurzych c… piersi. O ile nie liczyć czasu oczekiwania.