Wybrana kategoria

Mięsa

Żeberka po siedmiogrodzku

Jako, że lubię i żeberka i kapustę kiszoną, takoż i bardzo się ucieszyłem ze znalezienia tego przepisu. Oryginał na imprezę dietetyczną się nie nadaje, ale zauważyłem, że to co dobre nie jest dietetyczne. Na...

Golonka peklowana gotowana

Do zapeklowania niżej wymienionej golonki użyłem zakupionego niedawno marynatora. Dosyć ciekawe ustrojstwo, bo wszystko robi się dużo szybciej (maszyneria jest podciśnieniowa), trzeba tylko odpowiednio mięso przygotować, czyli ponakłuwać dosyć dokładnie coby zaprawa dotarła wszędzie...

Filety z piersi kurczaka z sosem z porów i śmietany

Przeczytałem przepis (tytułu książeczki nie pamiętam, ale chyba to był któryś z „poradników” Pruszyńskich) i strasznie mi w czytaniu zasmakował. Niestety Koleżanka Małżonka nie cierpi porów na ciepło, takoż i musiałem poczekać aż córki,...

Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym

Gmerałem w książkach w poszukiwaniu czegoś zjadliwego i trafiłem na ten przepis. Niestety, jako że w naszej wsi nie ma selera naciowego, to na szybko zamieniłem go (nie wiedząc co z tego wyjdzie) na...

Boczek a’la Orly

Miałem kiedyś (miałem bo się rozsypała) książkę z przepisami „mięsnymi” i ta receptura właśnie stamtąd pochodzi. Pierwszy raz podszedłem do tego zgodnie z zapisem, ale jakoś mi te rodzynki nie pasowały. Nie było złe,...

Karkówka z rusztu

No może nie tak dokładnie z przepisem, ale prawie że… Wyjątkiem był sok z cytryny, który jakoś tak mi nie pasował w ogólnym smaku i jako zamiennika użyłem sosu sojowego wymieszanego z posiekanym czosnkiem...