Wybrana kategoria

Wieprzowina

Golonka w piwie

Rzecz dla „zabieganych”, a lubiących dobrze zjeść. Gotuje się wieczorem, smaży następnego dnia.

Wieprzowina po myśliwsku

Taka ona po myśliwsku, jak ze mnie sprzedawca samochodów, ale jako że z jałowcem, to i mi się z polowaniem skojarzyło, nie mam zresztą pojęcia dlaczego. Jakby nie było mięsko się udało i w...

Karkówka w sosie pieczarkowym

Jako żem prosty chłop, takoż i lubię proste potrawy, a najbardziej takie, które się „same robią”. To mięsko jest właśnie takim samograjem, trzeba tylko pilnować coby się nie przypaliło. Dodatki wedle uznania – u...

Schab po góralsku

Będąc kiedyś w Zakopanem (a może w Zakopanym, nigdy nie wiem) jedliśmy takie cudeńko z Izą w knajpce na Krupówkach. Tamten był o niebo lepszy bo po pierwsze primo z oscypkiem, a po drugie...

Karczek w sosie czosnkowym

Dobry karczuś nigdy nie jest zły, a tego nie polecam tym ze słabą wątrobą.

Karczek w kapuście

Przepis trochu podobny do żeberek po siedmiogrodzku, ale że tych ostatnich nie miałem, a zamiast kiszonej w lodówce była biała kapusta takoż i powstał miszung kilku przepisów. Trochu to było podobne do bigosu, trochu...

Żeberka po siedmiogrodzku

Jako, że lubię i żeberka i kapustę kiszoną, takoż i bardzo się ucieszyłem ze znalezienia tego przepisu. Oryginał na imprezę dietetyczną się nie nadaje, ale zauważyłem, że to co dobre nie jest dietetyczne. Na...

Golonka peklowana gotowana

Do zapeklowania niżej wymienionej golonki użyłem zakupionego niedawno marynatora. Dosyć ciekawe ustrojstwo, bo wszystko robi się dużo szybciej (maszyneria jest podciśnieniowa), trzeba tylko odpowiednio mięso przygotować, czyli ponakłuwać dosyć dokładnie coby zaprawa dotarła wszędzie...

Boczek a’la Orly

Miałem kiedyś (miałem bo się rozsypała) książkę z przepisami „mięsnymi” i ta receptura właśnie stamtąd pochodzi. Pierwszy raz podszedłem do tego zgodnie z zapisem, ale jakoś mi te rodzynki nie pasowały. Nie było złe,...

Karkówka z rusztu

No może nie tak dokładnie z przepisem, ale prawie że… Wyjątkiem był sok z cytryny, który jakoś tak mi nie pasował w ogólnym smaku i jako zamiennika użyłem sosu sojowego wymieszanego z posiekanym czosnkiem...