Papryka w kwaśnej zalewie w twistach

Zaprawianie czas zacząć, czyli jak przygotować się na długie zimowe wieczory. Dokładnie rzecz ujmując tak przygotowana papryczka nadaje się i na kanapki, i jako doskonała przekąska 😉

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia i zdrowie”

Składniki:

  • 1.5 kg papryki czerwonej,
  • 5 łyżek oleju.
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu 10 %,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, oczyścić, wydrążyć, pokroić na części, sparzyć wrzątkiem i ułożyć w przygotowanych słoikach. Wodę zagotować z octem, solą, cukrem, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gorącą zalewą zalać paprykę w słoikach, na wierzch nalać 2 łyżki oleju, słoiki zakręcić i pasteryzować 10 – 15 minut, licząc czas od zagotowania wody w kociołku ze słoikami.
Papryka w kwaśnej zalewie może być wykorzystana do sałatek, do kanapek lub do wędlin i mięsa.

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.