Placki ziemniaczane

Przepis z książki, zmodyfikowany w ten sposób, że boczek zamiast do poszedł na. Po prawdzie to ja bym se dał do, ale dziewczyny zaczęły jęczeć, że tłuste będzie.
Na poważnie – nigdy u nas takowych placków się nie robiło (z boczkiem znaczy i cebulą) bo Babcia serwowała je z cukrem i śmietaną. Później ja (jak zacząłem kucharzyć) do tego robiłem różniste gulasze, jeszcze później (po ślubie) Koleżanka Małżonka wprowadziła do nich sos pieczarkowy. Takież właśnie są na zdjęciu 😀

 Składniki (na 6 porcji)

  • 1 kg ziemniaków,
  • 20 dkg cebuli,
  • 20 dkg boczku,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • smalec do smażenia,
  • 25 dkg gęstej śmietany,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku.

Sposób przygotowania

Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok. Boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Wymieszać ziemniaki z boczkiem, cebulą i jajkami, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać smalec, nakładać łyżką masę i smażyć placki po 3-4 minuty z obu stron. Śmietanę połączyć z 2 łyżkami szczypiorku, doprawić.
Placki ozdobić śmietaną i musem, posypać resztą szczypiorku.

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.