Bakłażany z grilla

Bakłażany z grilla
Wydruk przepisu
Receptura jest bardziej skomplikowana od wykonania, zresztą swoim sposobem Justyna zmodyfikowała po swojemu i jak zwykle wyszło super. Przepis jest w całości spisany z książki (trochu tego mam), ale zostały wywalone orzeszki i suszone pomidory, a zamiast mozarelli jest zwykła gouda. Zresztą co do sera to pasuje każdy twardy. Zdjęcie może i nie najpiękniejsze, ale nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba 😉
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Bakłażany z grilla
Wydruk przepisu
Receptura jest bardziej skomplikowana od wykonania, zresztą swoim sposobem Justyna zmodyfikowała po swojemu i jak zwykle wyszło super. Przepis jest w całości spisany z książki (trochu tego mam), ale zostały wywalone orzeszki i suszone pomidory, a zamiast mozarelli jest zwykła gouda. Zresztą co do sera to pasuje każdy twardy. Zdjęcie może i nie najpiękniejsze, ale nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba 😉
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Składniki
Sos
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
So
  1. Dokładnie wymieszać składniki sosu, doprawić go solą i pieprzem, przykryć, lekko schłodzić.
  2. W dużym płaskim rondlu zagotować osoloną wodę. Umyte i osuszone bakłażany po odcięciu końcówek pokroić wzdłuż bardzo ostrym długim nożem na cienkie plastry, wrzucić na 2-3 min do wrzątku, wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą, osuszyć.
  3. Pomidory (bez skórki) i mozzarellę pokroić na tyle plastrów, ile jest plastrów bakłażana.
  4. Plastry bakłażana (po 2) ułożyć na krzyż i na każdej takiej porcji umieścić piramidkę złożoną z plasterka pomidora posypanego solą i pieprzem i udekorowanego listkiem bazylii, plasterka mozzarelli z listkiem bazylii i znów plasterka pomidora posypanego solą i pieprzem. Końce bakłażana zawinąć, tak aby powstał rodzaj koperty.
  5. Wszystkie koperty ułożyć na półmisku, przykryć folią, wstawić do lodówki. Po 30-40 min. wyjąć je, posmarować oliwą i piec na rozgrzanym grillu z każdej strony po 4-6 min, aż nabiorą złocistego koloru.
  6. Przed podaniem posypać posiekaną bazylią i orzeszkami ziemnymi. Osobno, w sosjerce, podać przygotowany sos.
Po naszemu (znaczy po Justynowemu)
  1. Bakłażany pokroiła na plastry, posypała przyprawami i odstawiła do lodówki (na mniej więcej 30 minut).
    Bakłażany z grilla
  2. Potem wylądowały na dobrze rozgrzanym ruszcie i kiedy się podpiekły, odwróciła i położyła na każdym plasterek pomidora.
    Bakłażany z grilla
  3. 5 minut i na pomidorku wylądował ser. Teraz wystarczyło poczekać, aż serek się ładnie rozleje i gotowe.
    Bakłażany z grilla
  4. Serwowane na grzaneczce w towarzystwie grilowanej kiełbaski.
    Bakłażany z grilla

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.