Baton drobiowy

  • 6 października 2016
  • Przez Artur

Nazwa lekko myląca, bo tyle to ze słodyczami ma wspólnego, co ja z wypasem owiec. Ale od początku.

Zakupiłem osłonkę barierową z myślą o „produkcji” kiełbasy parzonej, ale jak zwykle plany uległy zmianie. Z tytułu zdrowego odżywiania (jak zwał tak zwał, przynajmniej w domu robione) Koleżanka Małżonka zmuszona została do rezygnacji z mięsa. Niby drób to też mięso, ale siakieś inne. Takoż i powstał plan zrobienia kiełbasy drobiowej, a ściśle rzecz ujmując z indyka.

W sklepach można dostać coś co się nazywa „Szynka miodowa drobiowa” i taki przepis znalazłem. Małżonce nie pasował miód, więc wespół w zespół uradziliśmy, że wędlinka będzie czosnkowa. Jak czosnek to i ostra być powinna, więc w towarzystwie wyżej wymienionego znalazła się ostra papryka, pieprz kajeński i świeżo zmielony pieprz czarny.

Gdybym nie wiedział, że toto z indyka zrobione, to bym pomyślał, że to wyborna kiełbasa czosnkowa  🙂

Baton drobiowy
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 sztuka 1 godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
2,5 godziny 1 dzień
Porcje Czas przygotowania
1 sztuka 1 godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
2,5 godziny 1 dzień
Baton drobiowy
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 sztuka 1 godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
2,5 godziny 1 dzień
Porcje Czas przygotowania
1 sztuka 1 godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
2,5 godziny 1 dzień
Składniki
Porcje: sztuka
Sposób przygotowania
  1. Udziec oddzielić od kości, z fileta zdjąć błony. Mięso pokroić w (mniej więcej) 2 centymetrową kostkę, przełożyć do miski.
  2. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi i pietruszkę rozetrzeć w moździerzu. Do miseczki wlać wodę wsypać sól peklową, żelatynę, wszystkie przyprawy i czosnek, dobrze wymieszać i wlać do mięsa.
  3. Bardzo dokładnie wymieszać ręką do momentu „klejenia” się mięsa, czyli ok. 10 minut. Można to zrobić za pomocą haka do wyrabiania ciasta drożdżowego.
  4. Namoczoną osłonkę barierową nadziać mięsem, dobrze zawiązać i odłożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Parzenie
  1. Baton wyjąc z lodówki, zalać zimną wodą i gotować 2 i pół godziny od momentu zawrzenia.
Studzenie
  1. Po wyjęciu ułożyć na leżąco do wystudzenia, po czym schłodzić w lodówce.
Inne informacje

Temperaturę podałem dla osłonek barierowych, przy parzeniu w jelicie naturalnym lub osłonkach poliamidowych, względnie białkowych parzymy w temperaturze 70 – 80 stopni.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.