Baton drobiowy
Porcje Czas przygotowania
1sztuka 1godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
2,5godziny 1dzień

Porcje Czas przygotowania
1sztuka 1godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
2,5godziny 1dzień

Składniki

Sposób przygotowania
  1. Udziec oddzielić od kości, z fileta zdjąć błony. Mięso pokroić w (mniej więcej) 2 centymetrową kostkę, przełożyć do miski.

  2. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi i pietruszkę rozetrzeć w moździerzu. Do miseczki wlać wodę wsypać sól peklową, żelatynę, wszystkie przyprawy i czosnek, dobrze wymieszać i wlać do mięsa.

  3. Bardzo dokładnie wymieszać ręką do momentu „klejenia” się mięsa, czyli ok. 10 minut. Można to zrobić za pomocą haka do wyrabiania ciasta drożdżowego.

  4. Namoczoną osłonkę barierową nadziać mięsem, dobrze zawiązać i odłożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Parzenie
  1. Baton wyjąc z lodówki, zalać zimną wodą i gotować 2 i pół godziny od momentu zawrzenia.

Studzenie
  1. Po wyjęciu ułożyć na leżąco do wystudzenia, po czym schłodzić w lodówce.

Pozostałe informacje

Temperaturę podałem dla osłonek barierowych, przy parzeniu w jelicie naturalnym lub osłonkach poliamidowych, względnie białkowych parzymy w temperaturze 70 – 80 stopni.

Podobne wpisy

Podziel się: