Buchty wielkopolskie

Buchty wielkopolskie
Wydruk przepisu
U nas w Małopolsce to się nazywa parowe, w Wielkopolsce buchty, a jeszcze gdzieś kluchy na łachu. Jak zwał tak zwał dobre toto jest niezmiernie, a podawać można i na słodko i na słono. Wersja poniżej jest na słono, nasze podaje się na słodko polane sosem malinowym lub jagodowym, albo (Babcia takie robiła) nadziane powidłami śliwkowymi. Żeby nie było niedomówień, przepis z książki, zdjęcie MAX (Wielkopolanin).
Porcje
5 osób
Porcje
5 osób
Buchty wielkopolskie
Wydruk przepisu
U nas w Małopolsce to się nazywa parowe, w Wielkopolsce buchty, a jeszcze gdzieś kluchy na łachu. Jak zwał tak zwał dobre toto jest niezmiernie, a podawać można i na słodko i na słono. Wersja poniżej jest na słono, nasze podaje się na słodko polane sosem malinowym lub jagodowym, albo (Babcia takie robiła) nadziane powidłami śliwkowymi. Żeby nie było niedomówień, przepis z książki, zdjęcie MAX (Wielkopolanin).
Porcje
5 osób
Porcje
5 osób
Składniki
Dodatkowo
Porcje: osób
Sposób przygotowania
  1. Drożdże wymieszać z łyżeczką mąki, 2 łyżkami ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać, dodać resztę ciepłego mleka, wyrośnięte drożdże, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  3. Jajka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać jajka i wyrobić ciasto. Masło stopić, lekko przestudzić i dodawać do ciasta ciągle wyrabiając. Odstawić do wyrośnięcia, a gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na placek grubości 2 centymetrów. Małą szklanką wykrawać krążki.
  4. Garnek z wrzątkiem obwiązać gazą i układać kluski, uważając, aby się nie stykały. Przykryć drugim garnkiem, lub miską i gotować 5 minut na parze.
  5. Podawać polane stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą, albo jako dodatek do pieczonego schabu.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.