Cake czekoladowo cytrynowy

  • 9 października 2011
  • Przez Artur
Cake czekoladowo cytrynowy
Wydruk przepisu
Jak zwykle Izie się słodkiego zachciało, takoż i powstał cake. Doskonały do popołudniowej kawy, a jako, że nikt u nas nie przepada za skórką cytrynową, więc w Izowej wersji jej nie ma. Czekolada natomiast jest mieszana, pół tabliczki deserowej i pół tabliczki mlecznej. Przepis pochodzi z drugiej części książki „Po prostu gotuj!” Pascala Brodnickiego.
Porcje
1 blaszka keksówka
Porcje
1 blaszka keksówka
Cake czekoladowo cytrynowy
Wydruk przepisu
Jak zwykle Izie się słodkiego zachciało, takoż i powstał cake. Doskonały do popołudniowej kawy, a jako, że nikt u nas nie przepada za skórką cytrynową, więc w Izowej wersji jej nie ma. Czekolada natomiast jest mieszana, pół tabliczki deserowej i pół tabliczki mlecznej. Przepis pochodzi z drugiej części książki „Po prostu gotuj!” Pascala Brodnickiego.
Porcje
1 blaszka keksówka
Porcje
1 blaszka keksówka
Składniki
Porcje: blaszka keksówka
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  2. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Powoli, stale ucierając, wlać jajka. Po łyżce wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ucierać do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i błyszczące. Delikatnie wmieszać czekoladę i skórkę cytrynową.
  3. Ciasto wlać do keksówki (26×10 cm) posmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze 45 minut. jeżeli patyczek wetknięty w ciasto jest suchy po wyjęciu ciasto jest upieczone.
  4. Ciasto wyjąć, ostudzić, a po 20 minutach pokroić na porcję.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.