Chili con carne „prawdziwe”

  • 22 lutego 2011
  • Przez Artur

W oryginale jest wołowina, ale zamiast niej dałem zmielony udziec z indyka. Smak zupełnie inny, całość delikatniejsza, a odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.
Przepis „ściągnięty” z Wielkiego żarcia, wykonanie i zdjęcie moje.

„Prawdziwe” Chili con carne
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 30-40 minut
Czas gotowania
50 minut
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 30-40 minut
Czas gotowania
50 minut
„Prawdziwe” Chili con carne
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 30-40 minut
Czas gotowania
50 minut
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 30-40 minut
Czas gotowania
50 minut
Składniki
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Mięso podsmażyć na oliwie z cebula i czosnkiem, a następnie poddusić z chili, papryka, przecierem pomidorowym i Cayenne.
  2. Zalać rosołem, dodać liście laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut.
  3. Na koniec dodać fasole i kukurydze i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić sola i ewentualnie pieprzem cayenne. Udekorować (najlepiej świeżą) bazylia. Konsystencja powinna być dosyć gęsta.
  4. Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub po prostu z chlebem.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.