Chleb od Krysi

  • 10 listopada 2006
  • Przez Artur
Chleb od Krysi
Wydruk przepisu
Akurat z tym przepisem Koleżanka Małżonka nie ma nic wspólnego (poza imieniem), a wykonał go mój Brat (zdjęcie zrobione w Jego kuchni). Skład dodatków jest oczywiście zupełnie dowolny, czyli co kto lubi to sypie.
Porcje
2 foremki
Porcje
2 foremki
Chleb od Krysi
Wydruk przepisu
Akurat z tym przepisem Koleżanka Małżonka nie ma nic wspólnego (poza imieniem), a wykonał go mój Brat (zdjęcie zrobione w Jego kuchni). Skład dodatków jest oczywiście zupełnie dowolny, czyli co kto lubi to sypie.
Porcje
2 foremki
Porcje
2 foremki
Składniki
Dodatki
Porcje: foremki
Sposób przygotowania
  1. Drożdże, cukier, trochę wody i mąki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
  2. Do miski włożyć pozostałe składniki, wlać drożdże i wyrabiać przynajmniej 30 minut. Posypać mąką, nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować z niego wałek, podzielić i włożyć do foremek posmarowanych olejem. Wierzch ciasta posmarować ciepłą wodą.
  4. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 100 st.i piec 10 minut, potem zwiększyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 40 minut. Po wyjęciu posmarować zimną wodą.
  5. Studzić na podstawce.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.