Chleb orkiszowo gryczany

  • 18 czerwca 2017
  • Przez Artur

Tak po prawdzie to tytuł powinien brzmieć „Chlebowa pomyłka”, bo mi się za pierwszym razem torebki z mąką pomyliły i zamiast wsypać orkiszową razową, nasypałem gryczaną. Nie ma tego złego jednak, ponieważ po mękach z wyrabianiem i ucieczce chleba z foremek okazało się, że pieczywko jest przewyborne, zwłaszcza z domowym szmalczykiem.

Chleb orkiszowo gryczany
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki ok 20 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-50 minut od 3 do 8 godzin
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki ok 20 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-50 minut od 3 do 8 godzin
Chleb orkiszowo gryczany
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki ok 20 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-50 minut od 3 do 8 godzin
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki ok 20 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-50 minut od 3 do 8 godzin
Składniki
Porcje: bochenki
Sposób przygotowania
Zaczyn
  1. W misce wymieszać drożdże z 200 ml wody (może być leciutko podgrzana, ale nie koniecznie), dodać 200 g mąki (orkiszowej) ponownie wymieszać i odstawić na około 30 – 40 minut.
Chleb
  1. Gdy zaczyn będzie już gotowy dodać do niego pozostałe składniki, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, czyli na około godzinę, ale czas zależy od temperatury pomieszczenia. W lecie ciasto wyrasta szybciej, dlatego trzeba sprawdzać, coby nam z miski nie uciekło.
    Chleb orkiszowo gryczany - mięszanie główne
  2. Gotowe ciasto podzielić na połowę i przełożyć do dwóch 20 cm keksówek (można do jednej większej, ale nie mam pojęcia ile potrwa pieczenie), wyrównać wierzch zmoczoną dłonią,przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia – czas patrz wyżej.
    Chleb orkiszowo gryczany - wyłożone, teraz będzie rosło
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220ºC, zaparować, włożyć blaszki z chlebem, zaparować jeszcze raz i piec około 45 – 50 minut.
  4. Upieczony chlebek wyjąc z foremek i studzić na kratce, aby odparował.
    Chleb orkiszowo gryczany - studzenie
Inne informacje

We wstępie napisałem, że ciasto było wyrabiane, a w przepisie ani słowa. Ten chleb powstał przez przypadek, dlatego za pierwszą razą Koleżanka Małżonka próbowała go wyrobić tak, jak chleb pszenny. Droga przez mękę to delikatne określenie, ponieważ w tym wypadku trzeba zastosować procedurę mieszaną, czyli wymieszać tak jak chleb pszenny, a potem tak jak z żytnim. Micha, wyrastanie, podzielić do foremek, wyrastanie i do pieca.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.