Chleb pszenny

  • 28 października 2012
  • Przez Artur

Izie się zachciało chleba. Niby nic takiego, wystarczy do sklepu skoczyć i już, ale nie, zaparła się dziewczyna okrutnie, przekopała zasoby internetu i książek kucharskich i voila mamy domowy pszenny chlebuś. Babcia zawsze mówiła, że ciepłego chleba się nie je, ale tak w chałupie pachniało, że nie mogliśmy się powstrzymać.

Chleb pszenny
Wydruk przepisu
Porcje
1 bochenek
Porcje
1 bochenek
Chleb pszenny
Wydruk przepisu
Porcje
1 bochenek
Porcje
1 bochenek
Składniki
Porcje: bochenek
Sposób przygotowania
  1. W misce mieszamy letnie mleko, cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na około 15 min w ciepłe miejsce.
  2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy i dokładnie wyrabiamy, dodając po trochu wodę. Wyrabianie kończymy, gdy ciasto będzie gładkie i zacznie „odstawać” od ręki, formujemy w kulę, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte lnianą ściereczką w ciepłe miejsce (ciasto powinno dwukrotnie podwoić objętość).
  3. Ciasto po wyrośnięciu wybijamy (mocno uderzamy pięścią), jeszcze raz wyrabiamy, formujemy bochenek i układamy na lekko oprószonej mąką blaszce. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na 30 min, lub dłużej, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem robimy na powierzchni chleba kilka nacięć.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do temp 230˚C i pieczemy przez 10 min. Następnie obniżamy temperaturę do 200˚C i pieczemy kolejne 20 – 25 min.
  5. Po upieczeniu smarujemy powierzchnię chleba letnią wodą. Gotowy chleb powinien brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.