Chleb żytni codzienny

  • 9 czerwca 2017
  • Przez Artur

Dostaliśmy na Gwiazdkę książkę o pieczeniu chleba. Prezent ów okazał się strzałem w dziesiątkę, a przy okazji przewrócił do góry nogami wszystko cośma do tej pory robili. Autor nie jest profesjonalnym piekarzem (i dobrze), ale kocha to co robi i robi to (chyba) dobrze.

Pierwsze czytanie to zakwas… Nosz kurde… Wszystko nie tak jak podają ludzie z internetów. Znaczy nie robiliśmy tak do końca źle, ale i nie do końca dobrze – dokładna receptura jest tutaj. To samo tyczy pieczenia. Mecyjów z piekarnikiem co niemiara, ale efekt końcowy… Normalnie niebo w gębie.

Chleb żytni codzienny
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki 20 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-50 minut 16-24 godziny
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki 20 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-50 minut 16-24 godziny
Chleb żytni codzienny
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki 20 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-50 minut 16-24 godziny
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki 20 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-50 minut 16-24 godziny
Składniki
Porcje: bochenki
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać aby się dobrze połączyły. Nie wyrabiać, mąka żytnia tego nie lubi.
    Chleb żytni codzienny
  2. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.
    Ciasto gotowe
  3. Gdy ciasto będzie miało gąbczastą strukturę, nasmarować masłem dwie 20 cm keksówki i zwilżonymi dłońmi przełożyć do każdej połowę ciasta. Zwilżoną dłonią docisnąć i delikatnie wyrównać ciasto.
    Ciasto wygładzanie
  4. Przykryć ściereczką i odstawić na noc (ok 8-12 godzin) do garowania.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp 220ºC, zaparować – znaczy spryskać boki i dno piekarnika przy lekko uchylonych drzwiczkach, wstawić keksówki, znowu zaparować i piec przez 45-50 minut, po czym wyjąc chleb z piekarnika, następnie z foremek i odstawić na kratkę do wystudzenia, aby odparowały.
    Chleb żytni codzienny
Inne informacje

Tekst przepisu jest praktycznie "zerżnięty" z oryginału, ale nie chce mi się kombinować po swojemu. Książkę można kupić (nawet taniej niż kilka tygodni temu), co polecam każdemu domowemu piekarzowi.

 

Domowa piekarnia

Domowa piekarnia

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.