Chleb żytni codzienny
Porcje Czas przygotowania
2bochenki 20minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-50minut 16-24godziny
Porcje Czas przygotowania
2bochenki 20minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-50minut 16-24godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać aby się dobrze połączyły. Nie wyrabiać, mąka żytnia tego nie lubi.
  2. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.
  3. Gdy ciasto będzie miało gąbczastą strukturę, nasmarować masłem dwie 20 cm keksówki i zwilżonymi dłońmi przełożyć do każdej połowę ciasta. Zwilżoną dłonią docisnąć i delikatnie wyrównać ciasto.
  4. Przykryć ściereczką i odstawić na noc (ok 8-12 godzin) do garowania.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp 220ºC, zaparować – znaczy spryskać boki i dno piekarnika przy lekko uchylonych drzwiczkach, wstawić keksówki, znowu zaparować i piec przez 45-50 minut, po czym wyjąc chleb z piekarnika, następnie z foremek i odstawić na kratkę do wystudzenia, aby odparowały.
Inne informacje

Tekst przepisu jest praktycznie „zerżnięty” z oryginału, ale nie chce mi się kombinować po swojemu. Książkę można kupić (nawet taniej niż kilka tygodni temu), co polecam każdemu domowemu piekarzowi.

 

Domowa piekarnia

Domowa piekarnia

Podobne wpisy

Podziel się: