Chleb żytni na zakwasie

  • 15 września 2016
  • Przez Artur

Ostatnio pisałem o naszych bojach z zakwasem i obiecałem, że wkrótce pojawi się przepis na chlebek.

Obietnicę spełniam. Chleb wyszedł leciutko gliniasty, ale taki ma być, delikatnie kwaskowaty, ale taki ma być i z twardawą, ale chrupiącą skórką.

Przechowujemy go zawiniętego w ściereczkę (najlepsza jest lniana, ale..) w szafce. Jedynym minusem jest twardawa skórka. Do przygotowania zaczynu i później do wyrastania chleba najlepiej znaleźć w kuchni najcieplejsze miejsce inaczej ten pierwszy nie „ruszy”, a ten drugi będzie rósł nawet 8 godzin.

Co do rośnięcia chleba, to ciężko dokładnie określić czas czekania. Raz to jest 1,5 godziny, a raz 6. To samo tyczy pieczenia. Wszystkie przepisy były o pieczeniu w foremkach 20 centymetrowych, my mamy 30, więc metodą prób i błędów wyszedł nam czas podany niżej. Jeżeli za pierwszym razem nie wyjdzie tak jak powinno, trzeba spróbować z innymi ustawieniami.

Ostatnia uwaga techniczna – pieczywko najlepsze jest na drugi dzień, ale nie ma przeciwwskazań aby spożyć go wcześniej  😉

P.S.

Ten z głównego zdjęcia jest produkcji Koleżanki Małżonki, reszta to mój eksperyment.

Chleb żytni na zakwasie
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 bochenek 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
70-80 minut ok 13-15 godzin
Porcje Czas przygotowania
1 bochenek 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
70-80 minut ok 13-15 godzin
Chleb żytni na zakwasie
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 bochenek 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
70-80 minut ok 13-15 godzin
Porcje Czas przygotowania
1 bochenek 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
70-80 minut ok 13-15 godzin
Składniki
Zaczyn
Chleb
Porcje: bochenek
Sposób przygotowania
Wieczorem
  1. Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy zakwas i wodę, i dokładnie mieszamy. Przykrywamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Zaczyn
Rano (mniej więcej po 10 godzinach)
  1. Foremkę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy otrębami.
  2. Mąkę przesiewamy do sporej miski, solimy i mieszamy. Wlewamy zaczyn i wodę, i znowu mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji.
    ciasto
  3. Przekładamy do foremki, mokrą dłonią wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, przenosimy delikatnie foremkę z chlebem i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190°C (z termoobiegiem do 180°C), przekładamy chleb z foremki na kratkę, pod którą wkładamy naczynie z wrzątkiem i dopiekamy przez 20 minut.
  5. Po upieczeniu smarujemy chleb gorącą wodą i studzimy na kratce.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.