Chleb żytni na zakwasie
Porcje Czas przygotowania
1bochenek 30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
70-80minut ok 13-15godzin
Porcje Czas przygotowania
1bochenek 30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
70-80minut ok 13-15godzin
Składniki
Zaczyn
Chleb
Sposób przygotowania
Wieczorem
  1. Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy zakwas i wodę, i dokładnie mieszamy. Przykrywamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rano (mniej więcej po 10 godzinach)
  1. Foremkę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy otrębami.
  2. Mąkę przesiewamy do sporej miski, solimy i mieszamy. Wlewamy zaczyn i wodę, i znowu mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Przekładamy do foremki, mokrą dłonią wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, przenosimy delikatnie foremkę z chlebem i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190°C (z termoobiegiem do 180°C), przekładamy chleb z foremki na kratkę, pod którą wkładamy naczynie z wrzątkiem i dopiekamy przez 20 minut.
  5. Po upieczeniu smarujemy chleb gorącą wodą i studzimy na kratce.

Podziel się: