Chrzan domowy

Chrzan razem z ćwikłą to mi się jakoś tak z wielkąnocą kojarzy, aczkolwiek doskonały jest do golonki w każdej postaci. Jeszcze nie tak dawno na korzenie chrzanu polowało się w przydomowych ogródkach lub u znajomych, którzy takowe posiadali. Teraz w czasach ogólnego dobrobytu można go dostać w każdym większym siupermarkiecie  🙂

Oryginalne zdjęcie do przepisu zaginęło w zawieruchach serwerowych przeprowadzek, ale się udało i Koleżanka Małżonka takowy chrzan zrobiła takoż i udało się nową fotkę cyknąć.
Uwaga, piekielnie ostry  😈

Chrzan domowy
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 słoiczek 0,3 20 minut
Czas oczekiwania
24 godzuny
Porcje Czas przygotowania
1 słoiczek 0,3 20 minut
Czas oczekiwania
24 godzuny
Chrzan domowy
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 słoiczek 0,3 20 minut
Czas oczekiwania
24 godzuny
Porcje Czas przygotowania
1 słoiczek 0,3 20 minut
Czas oczekiwania
24 godzuny
Składniki
Porcje: słoiczek 0,3
Sposób przygotowania
  1. W słoiku przygotować pół szklanki przegotowanej wody zakwaszonej octem (kwaskiem) i doprawionej cukrem i solą.
  2. Chrzan umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o małych otworach. W miarę tarcia przekładać do słoika z zakwaszoną wodą, na koniec wymieszać i słoik zakręcić.
  3. Jeśli chcemy, aby chrzan był niezbyt ostry, po starciu należy go sparzyć, osączyć i dopiero wtedy wymieszać z przygotowaną wcześniej zakwaszoną wodą.
Inne informacje

Zamiast kwasku spokojnie można dać sok z cytryny, ilość wedle uznania.
W tym "wariancie" przepisu jest jeszcze jajko ugotowane na twardo. Żółtko utarte, a białko pokrojone w drobniutką kostkę.

Domowy chrzan

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.