Chrzan domowy
Porcje Czas przygotowania
1słoiczek 0,3 20minut
Czas oczekiwania
24godzuny
Porcje Czas przygotowania
1słoiczek 0,3 20minut
Czas oczekiwania
24godzuny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W słoiku przygotować pół szklanki przegotowanej wody zakwaszonej octem (kwaskiem) i doprawionej cukrem i solą.
  2. Chrzan umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o małych otworach. W miarę tarcia przekładać do słoika z zakwaszoną wodą, na koniec wymieszać i słoik zakręcić.
  3. Jeśli chcemy, aby chrzan był niezbyt ostry, po starciu należy go sparzyć, osączyć i dopiero wtedy wymieszać z przygotowaną wcześniej zakwaszoną wodą.
Pozostałe informacje

Zamiast kwasku spokojnie można dać sok z cytryny, ilość wedle uznania.
W tym „wariancie” przepisu jest jeszcze jajko ugotowane na twardo. Żółtko utarte, a białko pokrojone w drobniutką kostkę.

Domowy chrzan

Podziel się: