Ciasteczka owsiane

  • 2 listopada 2016
  • Przez Artur

Co mnie natchło na upieczenie takich ciastek, nie mam pojęcia. Chodziło za mną od kilku dni coś słodkiego, ale żeby owsiane? Tytuł skojarzył mi się od razu z owsianką na mleku, której szczerze nienawidziłem i chociaż od spożywania tejże minęło już tyle lat, jakoś dalej nie mogę się do płatków przekonać.

Właściwie to przepis powinien nosić tytuł „Pierniczki owsiane”, bo dodatek przyprawy do pierników (muszę zrobić swoją) sprawił, że w czasie pieczenia poczułem nadchodzące święta.

Reasumując, ciastka są dietetyczne (dlaczego ja??), bardzo dobre, choć lekko gliniaste (przez banany) i baaardzo proste w wykonaniu, no chyba że ktoś blendera nie posiada.

Ciasteczka owsiane
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 blachy 15 minut
Czas gotowania
25 minut
Porcje Czas przygotowania
2 blachy 15 minut
Czas gotowania
25 minut
Ciasteczka owsiane
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 blachy 15 minut
Czas gotowania
25 minut
Porcje Czas przygotowania
2 blachy 15 minut
Czas gotowania
25 minut
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki , zaczynając od płatków, wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Jeżeli ciasto jest zbyt płynne, dodajemy małymi porcjami całe płatki i mieszamy wszystko łyżką.
  2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, lub pergaminem, układamy na nim łyżką zgrabne placuszki i pieczemy w temperaturze 200°C przez 25 minut.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.