Ciasto czekoladowe

  • 4 września 2011
  • Przez Artur
Ciasto czekoladowe
Wydruk przepisu
Zdjęcie nie oddaje (w ogóle, jeśli chodzi o ścisłość) przecudnej urody tego wypieku, zwłaszcza smakowej.
Porcje
1 blaszka
Porcje
1 blaszka
Ciasto czekoladowe
Wydruk przepisu
Zdjęcie nie oddaje (w ogóle, jeśli chodzi o ścisłość) przecudnej urody tego wypieku, zwłaszcza smakowej.
Porcje
1 blaszka
Porcje
1 blaszka
Składniki
Polewa
Porcje: blaszka
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. W misce łączymy mąkę, sodę i kakao.
  2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia (ale nie może stwardnieć).
  3. Mikserem ucieramy masło, stopniowo dodajemy cukier, następnie jajka. Wsypujemy cukier wanilinowy i wlewamy roztopioną czekoladę i miksujemy do połączenia składników.
  4. Następnie na przemian dodajemy połączone wcześniej suche składniki i śmietanę, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wlewamy wrzącą wodę i mieszamy (ciasto stanie się rzadkie).
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciasto wlewamy na wyłożoną papierem tortownicę, pieczemy około 30-40 minut, pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Polewa
  1. Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż się roztopi i połączy z masłem w gładką polewę.
  2. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Zamiast polewy można użyć cukru pudru i obsypać ciasto.
Inne informacje

Przepis, z delikatnymi modyfikacjami, jest autorstwa patusi5 i podebraliśmy go ze SMAKERA

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.