Ciasto marchewkowe

  • 15 października 2013
  • Przez Artur

Przepis zerżnięty „słowo w słowo” z bloga autorki, za co serdecznie przepraszam, ale okrutnie nie chciało mi się kombinować.


Ciasto marchewkowe
Wydruk przepisu
Porcje
1 blaszka
Porcje
1 blaszka
Ciasto marchewkowe
Wydruk przepisu
Porcje
1 blaszka
Porcje
1 blaszka
Składniki
Opcjonalnie
Porcje: blaszka
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczaną, cynamon oraz cukier waniliowy.
  2. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Gorzką czekoladę posiekać (jeżeli chcemy dodać bakalie, rodzynki należy sparzyć, a orzechy włoskie posiekać).
  4. Mikserem utrzeć jajka z cukrem. Porcjami dorzucać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, cukrem waniliowym oraz cynamonem i nadal ucierać. Na końcu powoli wlać olej i wymieszać.
  5. Wciąż mieszając ciasto dodać startą marchewkę oraz czekoladę ( jeżeli chcemy dodać bakalie to również dorzucamy je do ciasta).
  6. Blaszkę – najlepiej o wymiarach 25 na 30 centymetrów- wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem i posypać bulką tartą (zdecydowanie lepszym rozwiązaniem moim zdaniem jest posmarowanie olejem oraz posypanie bułką- papier może rozmięknąć i ciężko będzie go oddzielić od ciasta).
  7. Gotowe ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut.
  8. Po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie można je oprószyć cukrem pudrem lub udekorować orzechami włoskimi.
Inne informacje

Receptura z sieci, a dokładnie z bloga Jest smak. Wykonanie całości (wypiek i zdjęcie)  Iza.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.