Ciasto marchewkowe
Porcje
1blaszka
Porcje
1blaszka
Składniki
Opcjonalnie
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczaną, cynamon oraz cukier waniliowy.
  2. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Gorzką czekoladę posiekać (jeżeli chcemy dodać bakalie, rodzynki należy sparzyć, a orzechy włoskie posiekać).
  4. Mikserem utrzeć jajka z cukrem. Porcjami dorzucać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, cukrem waniliowym oraz cynamonem i nadal ucierać. Na końcu powoli wlać olej i wymieszać.
  5. Wciąż mieszając ciasto dodać startą marchewkę oraz czekoladę ( jeżeli chcemy dodać bakalie to również dorzucamy je do ciasta).
  6. Blaszkę – najlepiej o wymiarach 25 na 30 centymetrów- wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem i posypać bulką tartą (zdecydowanie lepszym rozwiązaniem moim zdaniem jest posmarowanie olejem oraz posypanie bułką- papier może rozmięknąć i ciężko będzie go oddzielić od ciasta).
  7. Gotowe ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut.
  8. Po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie można je oprószyć cukrem pudrem lub udekorować orzechami włoskimi.
Pozostałe informacje

Receptura z sieci, a dokładnie z bloga Jest smak. Wykonanie całości (wypiek i zdjęcie)  Iza.

Podziel się: