Cynamonowe muffiny z jabłkami

  • 30 sierpnia 2016
  • Przez Artur

Wrzesień się zbliża nieuchronnie i co za tym idzie pojawiły się tegoroczne jabłka. Nie mówię tu o papierówkach i innych wczesnych odmianach, ale o „prawdziwych” jabłkach. Twarde, soczyste o pięknej czerwonej skórce… Nieeee, takich już prawie nie ma. Stare polskie odmiany zginęły gdzieś w pomrokach dziejów i przemian.

Na szczęście te, które można zakupić (choćby i w pobliskim siupermarkiecie) też się do mufinków nadają. My jesteśmy „szczęśliwymi” posiadaczami przydomowego ogródka, takoż i daleko łazić nie trzeba, aby owe cudeńka wykonać.

P.S.

Następny przepis zapitolony Izie.

Cynamonowe muffiny z jabłkami
Wydruk przepisu
Porcje
1 foremka do muffinek
Porcje
1 foremka do muffinek
Cynamonowe muffiny z jabłkami
Wydruk przepisu
Porcje
1 foremka do muffinek
Porcje
1 foremka do muffinek
Składniki
Porcje: foremka do muffinek
Sposób przygotowania
  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę.
  2. W rondelku roztopić masło, dodać miód, mieszać, aż masa będzie jednolita, wystudzić.
  3. Jajka roztrzepać z mlekiem.
  4. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier puder. Wlać masę jajeczną i maślaną. Wymieszać (ciasto powinno zostać grudkowate), dodać jabłka i ponownie wymieszać.
  5. Do formy wkładamy papilotki i nakładamy ciasto łyżką (tak, aby foremka była zapełniona). Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
  6. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie jeszcze 10 minut.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.

  • gin

    Ja w tym roku pierwszy raz zrywałam jabłka z własnej jabłonki – cóż za radość!
    Takie muffiny muszą smakować bosko! 🙂

    • Halszczak

      Ano prawda to jest.
      Żeby jeszcze przy tych jabłonkach tyle roboty nie było 😉

  • Cynamon i jabłuszko, to zawsze dobry pomysł! Pyszne muffinki!