Drożdżowe bułeczki ze śliwkami
Porcje Czas przygotowania
12bułeczek 20-30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15minut 2godziny
Porcje Czas przygotowania
12bułeczek 20-30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15minut 2godziny
Składniki
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. Z 30 ml mleka, 2 łyżeczek cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (mniej więcej 15 minut).
  2. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy około 15 minut, aż będzie elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Dzielimy ciasto na 12 części i robimy z nich kulki. Każdą kulkę spłaszczamy, kładziemy na środku śliwkę i posypujemy połową łyżeczki cukru. Zaklejamy i formujemy okrągłą bułeczkę. Odkładamy na blachę, przykrywamy i zostawiamy na około godzinę.
  4. Smarujemy bułeczki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy 15 minut w 210 stopniach. Jemy po całkowitym wystudzeniu.
Pozostałe informacje

Iza sobie przypomniała, że sobie zapomniała o zaczynie, co niniejszym naprawiam. To pierwsza uwaga, druga – te bułeczki są o niebo lepsze w wersji z jagodami, lub wiśniami, z tym, że wtedy trzeba zrobić coś w rodzaju kisielu (kiślu??). Wersja dla bardzo leniwych – z czekoladą, też smaczne  🙂

Podziel się: