Filet z kurczaka w sosie czosnkowym

  • 29 października 2013
  • Przez Artur
Filet z kurczaka w sosie czosnkowym
Wydruk przepisu
Nie wiedziałem co ugotować na obiad (a miało być dobre i dietetyczne) i na szybko "wymyśliłem" takie coś.
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 15 minut
Czas gotowania
40 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 15 minut
Czas gotowania
40 minut
Filet z kurczaka w sosie czosnkowym
Wydruk przepisu
Nie wiedziałem co ugotować na obiad (a miało być dobre i dietetyczne) i na szybko "wymyśliłem" takie coś.
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 15 minut
Czas gotowania
40 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 15 minut
Czas gotowania
40 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Filet kroimy w paski (środkową część można przeciąć na pół), delikatnie solimy i obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  2. Kiedy się przyrumieni, dodajemy paprykę i posiekany czosnek, chwilkę smażymy i zalewamy wrzątkiem.
  3. Dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem około 20 minut, w połowie dodając zioła. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Podajemy z ryżem na sypko i sezonowymi sałatkami lub surówkami.
Inne informacje

Na koniec można, po wcześniejszym wyjęciu mięsa, zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie, ale wtedy musimy go (sos znaczy) jeszcze raz delikatnie doprawić.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.