Filet z kurczaka w sosie czosnkowym
Nie wiedziałem co ugotować na obiad (a miało być dobre i dietetyczne) i na szybko „wymyśliłem” takie coś.
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Czas gotowania
40minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Czas gotowania
40minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Filet kroimy w paski (środkową część można przeciąć na pół), delikatnie solimy i obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  2. Kiedy się przyrumieni, dodajemy paprykę i posiekany czosnek, chwilkę smażymy i zalewamy wrzątkiem.
  3. Dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem około 20 minut, w połowie dodając zioła. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Podajemy z ryżem na sypko i sezonowymi sałatkami lub surówkami.
Pozostałe informacje

Na koniec można, po wcześniejszym wyjęciu mięsa, zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie, ale wtedy musimy go (sos znaczy) jeszcze raz delikatnie doprawić.

Podziel się: