Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym

Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym
Wydruk przepisu
Gmerałem w książkach w poszukiwaniu czegoś zjadliwego i trafiłem na ten przepis. Niestety, jako że w naszej wsi nie ma selera naciowego, to na szybko zamieniłem go (nie wiedząc co z tego wyjdzie) na czerwoną paprykę. Udało się. Przepis „zacytowany” w całości i bez zmian, to na wypadek gdyby ktoś trafił na seler naciowy.
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym
Wydruk przepisu
Gmerałem w książkach w poszukiwaniu czegoś zjadliwego i trafiłem na ten przepis. Niestety, jako że w naszej wsi nie ma selera naciowego, to na szybko zamieniłem go (nie wiedząc co z tego wyjdzie) na czerwoną paprykę. Udało się. Przepis „zacytowany” w całości i bez zmian, to na wypadek gdyby ktoś trafił na seler naciowy.
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Składniki
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić na 8 części i obtoczyć w mące. W garnku rozgrzać oliwa i łyżkę masła, włożyć mięso i obrumienić z obu stron. Osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz.
  2. Dodać pozostałe masło i pieczarki. Smażyć, mieszając, przez 5 min. Wlać bulion, dołożyć obsmażone mięso, zagotować.
  3. Dodać pozostałe składniki (bez śmietany), wymieszać, doprawić do smaku. Postawić garnek na płytkę, nakryć, dusić pod przykryciem około 25 min. Wlać śmietanę.
  4. Podawać filety z makaronem, ziemniakami lub ryżem, z dodatkiem sezonowej surówki.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.