Filety z piersi kurczaka z sosem z porów i śmietany

  • Home
  • Kurczak
  • Filety z piersi kurczaka z sosem z porów i śmietany
Filety z piersi kurczaka z sosem z porów i śmietany
Wydruk przepisu
Przeczytałem przepis (tytułu książeczki nie pamiętam, ale chyba to był któryś z „poradników” Pruszyńskich) i strasznie mi w czytaniu zasmakował. Niestety Koleżanka Małżonka nie cierpi porów na ciepło, takoż i musiałem poczekać aż córki, pociechy moje, podrosną aby ów specjał przygotować. Jak na moje skromne możliwości kulinarne, kurzy filet przygotowany w ten sposób jest rewelacyjny.
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Filety z piersi kurczaka z sosem z porów i śmietany
Wydruk przepisu
Przeczytałem przepis (tytułu książeczki nie pamiętam, ale chyba to był któryś z „poradników” Pruszyńskich) i strasznie mi w czytaniu zasmakował. Niestety Koleżanka Małżonka nie cierpi porów na ciepło, takoż i musiałem poczekać aż córki, pociechy moje, podrosną aby ów specjał przygotować. Jak na moje skromne możliwości kulinarne, kurzy filet przygotowany w ten sposób jest rewelacyjny.
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Składniki
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Filety opłukać, osuszyć oprószyć solą i pieprzem, i zrumienić na roztopionym maśle, po czym wyjąć i trzymać w cieple.
  2. Pory oczyścić, pokroić w paski i blanszować około 3 min we wrzącej wodzie, osączyć i przelać zimną wodą.
  3. Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu, rozprowadzić winem dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji, dodać pory i kilka minut pogotować razem. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i pokrojonym szczypiorkiem.
  4. Podawać z ryżem na sypko i warzywami.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.

  • Ojej. ojej, nie wiedzialam, ze prowadzicie bloga i to tak smakowitego !!!!!! Pozdrawiam Was serdecznie 🙂
    Ewa

    • A dzięki, dzięki 😀
      Zapraszam Cię do newlettera, będziesz na bieżąco z nowościami.