Gulasz wieprzowy z papryką

Gulasz wieprzowy z papryką
Wydruk przepisu
Powstało owo „cuś” jako danie delegacyjne, czyli szybkie w przygotowaniu i pożywne, co w wypadku męskiej części społeczeństwa ma niebagatelne znaczenie. Dodatkowym czynnikiem było to, że została mi papryka po zrobieniu lecza i trzeba ją było w jakiś sposób zagospodarować.
Porcje
3 facetów
Porcje
3 facetów
Gulasz wieprzowy z papryką
Wydruk przepisu
Powstało owo „cuś” jako danie delegacyjne, czyli szybkie w przygotowaniu i pożywne, co w wypadku męskiej części społeczeństwa ma niebagatelne znaczenie. Dodatkowym czynnikiem było to, że została mi papryka po zrobieniu lecza i trzeba ją było w jakiś sposób zagospodarować.
Porcje
3 facetów
Porcje
3 facetów
Składniki
Przyprawy
Porcje: facetów
Sposób przygotowania
  1. Karkówkę kroimy w kostkę (mniej więcej 2 cm), posypujemy solą i dokładnie wyrabiamy. W rondlu mocno rozgrzewamy smalec, wrzucamy mięso i mieszając od czasu do czasu smażymy do zrumienienia.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy z łupek, rozgniatamy i siekamy drobno.
  3. Kiedy mięso jest już rumiane, dodajemy cebulę, posypujemy wszystko papryką i czekamy, aż cebula się zeszkli, wrzucamy czosnek i po króciutkiej chwili (to taki czas kiedy czosnek zaczyna pachnieć, chwila dłużej i wszystko zrobi się gorzkie) podlewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy pod przykryciem.
  4. Paprykę (oczywiście po wcześniejszym umyciu i wycięciu gniazd nasiennych) kroimy w paski, nie za cienkie bo się rozciaprze na iment, i dodajemy pod koniec duszenia do mięsa.
Wariant pierwszy:
  1. Ryż gotujemy według opisu na pudełku, układamy na talerz i polewamy gotowym gulaszem, wcześniej zagęszczając go odrobiną mąki rozmieszanej w odrobinie wody (odrobiny zostawiam do uznania przez gotujących).
Wariant drugi:
  1. Ryż gotujemy o 3 minuty krócej niż podają na opakowaniu, odsączamy, wrzucamy do gotowego gulaszu i dusimy (tym razem już bez przykrycia) do wchłonięcia płynu (czyli mniej więcej 10 – 15 minut), w tym wypadku nie zagęszczamy sosu mąką.
  2. Podajemy w towarzystwie mizerii lub innych sezonowych surówek i sałatek.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.