Gulasz z warzyw

  • 2 października 2016
  • Przez Artur

Nazwa może i niezbyt adekwatna, bo przecie gulasz to z mięskiem jest, ale muszę przyznać, że zjadliwe toto było.

Wszystko przez pana lekarza, który zalecił zmiany żywieniowe Koleżanki Małżonki i ja, czołowy padlinożerca, zacząłem szukać przepisów bezmięsnych. Zgroza.

Po tradycyjnym przekopaniu internetowych zasobów znalazłem kilka przepisów na coś co przypomina gulasz. Złożyłem to do kupy i w ten właśnie sposób wyszła nasza potrawa, a że zostało trochu ryżu, więc wrzuciłem go do gara i włala.

Wyglądało to na talerzu raczej nieciekawie, ale po kilku kęsach okazało się, ze nie tylko dało się zjeść, ale było całkiem smaczne.

Gulasz z warzyw
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 25 minnut
Czas gotowania
40 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 25 minnut
Czas gotowania
40 minut
Gulasz z warzyw
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 25 minnut
Czas gotowania
40 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 25 minnut
Czas gotowania
40 minut
Składniki
Przyprawy
Dodatkowo
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Pieczarki obieramy i kroimy na ósemki. Marchewkę obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pora myjemy dokładnie i kroimy w półkrążki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pieczarki. Odkładamy w ciepłe miejsce.
  3. Powtórnie rozgrzewamy masło i smażymy marchewkę z rozgniecionym zielem angielskim i imbirem. Odkładamy w ciepłe miejsce.
  4. Na tej samej patelni szklimy posiekaną cebulkę posypaną ostrą papryką i pieprzem kajeńskim. Pod koniec dodajemy rozgnieciony czosnek.
  5. Cukinię wrzucamy na rozgrzane masło i przesmażamy do zeszklenia razem z rozgniecionym zielem angielskim. Odkładamy w ciepłe miejsce.
  6. Por blanszujemy przez 1 minutę i przelewamy zimną wodą.
  7. Do dużego garnka wrzucamy wszystkie składniki, dolewamy pół szklanki wrzątku, dodajemy oregano i czosnek niedźwiedzi, i dusimy bez pokrywki przez kilka minut. Wrzucamy ryż i często mieszając dusimy jeszcze kilka minut.
Inne informacje

Na jednej patelni czas smażenia się wydłuża, dlatego w czasie gdy smażyły się pieczarki, następnie cukinia, na drugiej patelni usmażyłem najpierw marchewkę, a później cebulę z czosnkiem.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.