Kaczka duszona w kapuście

  • 20 sierpnia 2008
  • Przez Artur
Kaczka duszona w kapuście
Wydruk przepisu
Kaczka przywędrowała z rodzinnych okolic mojej Teściowej, nie sama oczywiście, ale już w formie nieżywej, a do tego zamrożonej. Przez moment się zastanawiałem jak ptaszysko przygotować do konsumpcji i znalazłem poniższy przepis. Jako, że kaczorek (bo to był on) był tłustawy, zrezygnowaliśmy z boczku, natomiast do smażenia został użyty smalec (mniej więcej pół łyżki). Pod koniec duszenia oprócz pieprzu i ostrej papryki w proszku, doszła spora szczypta majeranku. Kapusta uduszona wedle przepisu została zakwaszona octem balsamicznym w proporcji 3 łyżki na 1,5 kg kapusty. Później nie jak w przepisie kaczka do kapusty, a kapusta do kaczki (większy garnek), dosmaczenie i jeszcze kilkanaście minutek na malutkim ogniu pod przykryciem. Potrawy nie polecam ludziom o „słabych” żołądkach, ponieważ jest to dosyć „słusznie” tłustawe. Efekt końcowy przeszedł jednak moje najśmielsze oczekiwania . Niebo w gębie, a gęba w niebie.
Porcje
3-5 osób
Porcje
3-5 osób
Kaczka duszona w kapuście
Wydruk przepisu
Kaczka przywędrowała z rodzinnych okolic mojej Teściowej, nie sama oczywiście, ale już w formie nieżywej, a do tego zamrożonej. Przez moment się zastanawiałem jak ptaszysko przygotować do konsumpcji i znalazłem poniższy przepis. Jako, że kaczorek (bo to był on) był tłustawy, zrezygnowaliśmy z boczku, natomiast do smażenia został użyty smalec (mniej więcej pół łyżki). Pod koniec duszenia oprócz pieprzu i ostrej papryki w proszku, doszła spora szczypta majeranku. Kapusta uduszona wedle przepisu została zakwaszona octem balsamicznym w proporcji 3 łyżki na 1,5 kg kapusty. Później nie jak w przepisie kaczka do kapusty, a kapusta do kaczki (większy garnek), dosmaczenie i jeszcze kilkanaście minutek na malutkim ogniu pod przykryciem. Potrawy nie polecam ludziom o „słabych” żołądkach, ponieważ jest to dosyć „słusznie” tłustawe. Efekt końcowy przeszedł jednak moje najśmielsze oczekiwania . Niebo w gębie, a gęba w niebie.
Porcje
3-5 osób
Porcje
3-5 osób
Składniki
Porcje: osób
Sposób przygotowania
  1. Okroić mięso od kości, oddzielić tłuszcz i stopić. Kawałki mięsa zrumienić na tłuszczu, posolić, skropić wodą i udusić pod przykryciem.
  2. Boczek oczyścić, pokroić w kostkę i stopić.
  3. Obraną cebulę opłukać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na boczku.
  4. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować, połączyć ze zrumienioną cebulą, lekko podlać wodą (ok 1/2 szklanki wrzątku), osolić i udusić.
  5. Do miękkiej kapusty włożyć uduszoną kaczkę i wino, wymieszać, dusić kilka minut, przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem do smaku. Wyłożyć na półmisek i posypać posiekaną zieloną pietruszką.
  6. Podawać z dodatkiem ziemniaków.

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.