Kapuśniak ze słodkiej kapusty

  • Home
  • Zupy
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty

No cóż, tradycyjne to nie jest, ale jak nie ma jeszcze nowej kiszonej kapustki, to spokojnie da się zjeść. Jakby dla kogo było za mało kwaśne to zawsze można se sokiem z cytryny dokwasić. Całkiem spoko zupka, łagodna.
Zdjęcie dzięki uprzejmości MAX’a.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Wydruk przepisu
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Wydruk przepisu
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Składniki
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Z kości i włoszczyzny ugotować wywar, odcedzić.
  2. Kapustę poszatkować, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i ugotować w niewielkiej ilości wody. Miękką włożyć do wywaru i doprawić solą i cukrem do smaku.
  3. Z masła i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę i podprawić nią zupę.
  4. Podawać z gotowanymi ziemniakami okraszonymi smażoną słoniną.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.