Kapusta duszona z odrobiną sosu sojowego
Tak to się powinno przygotowywać kapustkę młodą, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, czyli jak jesienią przygotować „młodą” kapustkę.
Porcje
4porcje
Porcje
4porcje
Składniki
Opcjonalnie
Sposób przygotowania
  1. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, marchewkę w krążki. Wkładamy to wszystko do garnka, zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny.
  2. Po tym czasie zalewamy kapustę wrzątkiem, stawiamy na ogniu, dodajemy kminek, ziele angielskie i liść laurowy, i dusimy pod przykryciem do miękkości.
  3. Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy oliwę/smalec i sos sojowy, doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy bez przykrycia. W razie potrzeby dokwaszamy cytryną/octem.
  4. Doskonały dodatek do mięs.

Podziel się: