Kapusta młoda zasmażana

Kapusta młoda zasmażana
Wydruk przepisu
Inaczej zwana parzybrodą. a to z tytułu krojenia jej w długie paski. Rzecz banalnie prosta (nawet dla totalnych kulinarnych neptyków) w wykonaniu, stanowczo nie dietetyczna, ale niezastąpiona w okresie pojawiania się młodziutkich, zieloniutkich główek kapustki. Poezji smaku dodają równie świeżutki i zieloniutki koperek i (już mniej świeżutki bo suszony) kminek.
Porcje Czas przygotowania
4 porcje ok 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
20 minut 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 porcje ok 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
20 minut 30 minut
Kapusta młoda zasmażana
Wydruk przepisu
Inaczej zwana parzybrodą. a to z tytułu krojenia jej w długie paski. Rzecz banalnie prosta (nawet dla totalnych kulinarnych neptyków) w wykonaniu, stanowczo nie dietetyczna, ale niezastąpiona w okresie pojawiania się młodziutkich, zieloniutkich główek kapustki. Poezji smaku dodają równie świeżutki i zieloniutki koperek i (już mniej świeżutki bo suszony) kminek.
Porcje Czas przygotowania
4 porcje ok 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
20 minut 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 porcje ok 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
20 minut 30 minut
Składniki
Przyprawy
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Główkę młodej kapusty przekroić, wciąć głąb. Pokroić w długie, cienkie paski i włożyć do garnka. Cebulę posiekać i dodać do kapusty. Posypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 min., aby kapusta zmiękła.
  2. Następnie wlać szklankę wody, włożyć liść laurowy i kminek, i gotować ok. 30 min.
  3. Boczek pokroić w kostkę i wytopić. Skwarki przełożyć do kapusty, a na tłuszczu przygotować złotą zasmażkę z łyżką mąki.
  4. Do ugotowanej kapusty dodać zasmażkę oraz sok z cytryny. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.